Torna Uçları

En İyi Tornalama Ek Parçaları Nasıl Seçilmelidir?

En İyi Tornalama Ek Parçaları Nasıl Seçilmelidir?

Bir tornalama ucu seçerken, iş için en iyi ucu bulmak savaşın sadece yarısıdır. Gerisi en iyi kaliteyi ve talaş kırıcıyı seçmektir!
Aşağıda, özel işleriniz için en iyi kesici uç şeklini ve kaliteyi seçmeye nasıl yaklaşacağınızı özetliyoruz.

Kaba işleme veya ince talaş işleme için en iyi kesici uç geometrisi ve şekli nedir?
Sormanız gereken ilk soru, kaba işleme mi, bitirme mi yoksa sadece genel tornalama mı yapıyorsunuz? Negatif uçlar, güçlü uç şekilleri ve kalınlıkları nedeniyle daha derin kesme derinliklerine ve daha yüksek ilerleme hızlarına izin vereceğinden, kaba işleme ve genel tornalama uygulamaları için en güçlü ve en iyi seçenektir.

Üst uç – Lever Lock veya çift kıskaç tarzı alet tutucular, vidalı kıskaç tutuculara kıyasla daha yüksek kenetleme gücü ve stabilite sağlar.

Finiş yapıyorsanız, pozitif kesici uçlar her zaman en iyi seçenektir, çünkü bunlar daha az kesme kuvveti oluşturur ve bu nedenle daha düşük kesme derinliklerinden kurtularak titreşimi ortadan kaldırır.

CNMG (eşkenar dörtgen 80 derece) , DNMG (elmas 55 derece) ve WNMG (trigon 80 derece) en popüler kaba işleme uçlarıdır. Daha ağır kaba işleme operasyonları için SNMG’ler , daha büyük kesme derinlikleri ve azaltılmış kesme yükleri sağlayan 45 derecelik yaklaşma açısıyla mükemmel bir seçimdir.

CCMT (eşkenar dörtgen 80 derece) , DCMT (elmas 55 derece) , VCMT veya VBMT (elmas 35 derece) en popüler bitirme uçlarıdır.

Kaba işleme uygulamaları için, makinenizin beygir gücüne ve almayı planladığınız kesme derinliğine bağlı olarak genellikle 0,8 mm veya 1,2 mm yarıçapı seçersiniz.

Son işlem işlemleri için 0,4 mm veya 0,2 mm rad en iyi seçenek olacaktır. Bu, titreşime neden olmadan en küçük kesme derinliğini almanızı sağlar.

Kaba işleme veya ince talaş işleme için en iyi kesici uç geometrisi ve şekli nedir?
Uygulamaya uygun doğru talaş kırıcıyı seçmek, düşündüğünüzden daha önemlidir. Bir talaş kırıcı, kesme yükünde, talaş kontrolünde, titreşimde büyük bir fark yaratabilir ve hatta Paslanmaz Çelik veya Inconel gibi malzemelerde iş sertleşmesini önleyebilir.

Kaba işleme yapıyorsanız, talaş yükü ve kesme derinliği ile başa çıkmak için bir kaba işleme talaş kırıcısı (Korloy’un RM, HR, B25, GS ve VP4 talaş kırıcıları gibi) kullanmanız önemlidir.

Son işlem için Korloy’un AK, VF, MP ve VP1 ürünleri popüler talaş kırıcılardır.

Tüm talaş kırıcılar, talaş kırıcının çalışması için gereken minimum derinliğe sahiptir. Ancak işiniz için doğru talaş kırıcıyı bulmaya çalışmak yerine lütfen Teknik Ekibimizden tavsiye isteyin.

Malzemeniz ve uygulamalarınız için en iyi talaş kırıcıyı bulmanıza yardımcı olurken, almanız gereken minimum ve maksimum kesme derinliğini de önerirler.

Son İşlem için En İyi İpucu : Talaş kırıcının çalışmasını sağlamak için yeterince küçük bir yarıçapa sahip bir bitirme talaş kırıcısı kullanın. Bu, mühendislerin yaptığı yaygın bir hatadır: 0,8 mm’lik bir kesim yaparak orta talaş kırıcı ile 0,8 mm’lik bir rad ile bitirmeye çalışmak. Bu sadece iş parçasına sürtünecek ve kötü yüzey kalitesine neden olacaktır. Ayrıca, paslanmaz çelik üzerinde işe sadece ısı katacak ve onu işlenmez hale getireceksiniz.

Kaba işleme veya ince talaş işleme için en iyi kesici uç geometrisi ve şekli nedir?
İşe yeni başlayanlarıma her zaman gerçekten kötü dönüş notlarının olmadığını, bunun yerine tornalama notlarının yanlış uygulandığını ifade ederdim. En iyi kesici uç geometrisine ve talaş kırıcıya sahip olabilirsiniz, ancak karbür kalitesi keseceğiniz malzemeye uymuyorsa, zamanınızı boşa harcamış olursunuz.

Malzemeye özel karbür derecesini seçtikten sonra, kaba işleme mi, orta tornalama mı yoksa ince tornalama mı yaptığınızı belirlememiz gerekir.

Aşağıdaki kılavuz, hangi kalitenin hangi malzemeye / uygulamaya uygun olduğu konusunda size iyi bir temel oluşturmalıdır.

Bir kaba işleme kalitesi çok toktur ve daha yavaş yüzey hızında çalışır ancak aralıklı kesmelere iyi dayanır. Ancak sizin kaba işlemeniz başka birinin kaba işlemesinden çok farklı olabilir. Örneğin, büyük paslanmaz çelik dökümleri tornalayan bir VTL’deki torna tezgahı 5 mm+ kesme derinliği alırken, daha küçük bir torna tezgahındaki torna tezgahı çok daha küçük kesme derinlikleriyle kaba işleme yapacaktır.

Bu durumlarda, mühendislerimizden biriyle konuşmanız ve aşağıdaki gibi bilgileri kullanarak gereksinimlerinizi tartışmanız yararlı olabilir:

1-İş parçasının çapı.
2-Malzeme.
3-Şekil (örneğin kaba, altıgen).
4-Makine yeteneği.
5-Bundan, işiniz için en uygun karbür sınıfının hızlı bir değerlendirmesini yapabilirler.

Bitirme kalitesi, daha yüksek yüzey hızında yapılan en zor kalite olacaktır. Bu, titreşim veya ağır aralıklı kesimler altında iyi çalışmayacaktır.

Tornalama notlarında tüm sayılar ve harfler ne anlama geliyor?
Rastgele sayılar gibi görünseler de, tornalama derecelerinde kodlamanın arkasında bir mantık vardır.

A) N ile başlayan kaliteler (örn. NC3225) CVD kaplıdır. Bu kaliteler, PVD kalitelerinden daha yüksek kesme hızlarıyla baş edebilir ve iş parçasıyla daha uzun temas sürelerine dayanabilir. Orta ila büyük çaplı iş parçaları için en uygundurlar.

B) P ile başlayan kaliteler (örn. PC8115) PVD kaplıdır. Bu kaliteler, CVD kalitelerinden daha düşük kesme hızlarında çalışır ve iş parçasıyla daha kısa temas süreleri için daha uygundur. En çok küçük ila orta çaplı iş parçaları için uygundurlar ve ayrıca mükemmel çok amaçlı kaliteler üretirler.

C) Sonraki kısım malzeme uygulamasıdır. Örneğin NC 3 225, ilk sayı 3 olduğundan çelik içindir.

D) Son kısım, ISO ölçeğine göre tokluğu temsil eder. NC32 25 25 ile biter, çelikte olduğu gibi P25 tokluğuna sahiptir.

Hangi sayı her bir malzemeyi temsil eder (yukarıdaki şemada C)?
3 = Çelik

9 = Paslanmaz

8 = Egzotik

6 = Dökme demir

5 = Genel

H = Ali/Titanyum

Başvurunuzu görüşmek üzere bugün teknik ekibimizi arayın, böylece size en uygun notu seçelim!

03325021822 numaralı telefondan bizi bugün arayın!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *